Muzejpedagoģiskā nodarbība “Rudentiņš bagāts vīrs”

Norises laiks:

Pēc pieprasījuma

Norises vieta:

Kultūras institūcijā

Klašu grupa:

1.–4., 5.–9., 10.–12. klase

Saziņai:

Evita Zeile

E-pasts:

jaunlaicenesmuzejs@aluksne.lv

Tel. nr.:

29356277

Nozares:

Kultūras mantojums

Nodarbības mērķis ir caur dažādām aktivitātēm iepazīt senos rudens ražas novākšanas un pārstrādes rīkus un metodes no 19. gadsimta līdz 20. gadsimta vidum, tādējādi sekmējot skolēnu izpratni par čaklumu un darba tikumu.

Nodarbības ievaddaļā, sarunājoties par darbiem, kas veicina bagātīgas ražas iegūšanu, skolēni apgūst jaunu informāciju un dalās savā pieredzē. Tāpat skolēni iepazīstas ar vēsturiskajiem darba rīkiem un to pielietojumu ražas pārstrādē, vienlaikus iepazīstot arī dažādus augus un to vēsturisko pielietojumu.

Skolēni piedalās dažādu uzdevumu veikšanā, komandu spēlēs un citās aktivitātēs, kas rada dziļāku sapratni, nostiprina iegūtās zināšanas un sekmē skolēnu izpratni par seno darba tikumu.

Nodarbībai ir izstrādāti vairāki varianti atbilstoši skolēnu vecumam un spējām. Nodarbības saturam ir starpdisciplinārs raksturs, kur temati ir savstarpēji saistīti vairāku mācību jomu ietvaros.

Jaunlaicenes muižas muzejs “Malēnieša pasaule” atrodas Vidzemes Ziemeļaustrumos, kur mīt nostāstos minētie malēnieši. Muzejs vāc, dokumentē, pēta un popularizē šīs puses savdabīgo materiālo un nemateriālo kultūrvēsturisko mantojumu, cenšoties saglabāt un no jauna iedzīvināt malēniešu valodu un tradīcijas. Muzejs stāsta arī par Jaunlaicenes muižu un tās īpašniekiem Volfu dzimtu, Vidzemes lauku muižu apsaimniekošanu un sadzīvi.